Biola Blackstone Residence Hall
La Mirada, CA
Home
/
Projects
/
Biola Blackstone Residence Hall
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
December 21, 2016
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

This project's sustainable elements highlight the design while also providing an efficient place for students to live, study, and socialize. With smaller than average room sizes, more common areas, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom, and café were built with the saved space.  

To achieve it's LEED Gold status, our design team implemented the following sustainable building systems. Active and passive controls, motion-sensor lights in all spaces, special triggers to disable HVAC use when the operable windows are open, solar fins that shade west-facing windows for additional energy savings, and geopier footings in place of typical cast-in-place concrete, which saved time and money.

Constructed on the last available parcel of campus land, the Blackstone Residence Hall was squeezed between a major college entrance, a busy street and two existing structures, with no green space on site. To make the design work, the project team employed the latest building information modeling and document-control technologies to create an angular building design that maximizes the number of units while leaving room for outdoor amenities.

The result is an efficient LEED Gold building, highlighted by smaller-than-average, 150 SF dorm rooms. The saved area was allocated for more common space, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom and a café. The 61,000 SF structure provides 15% of its area as amenity space for residents. It also created a new secondary campus entrance.

PROJECT TEAM:
Roger Carter
Philip Cord
Images Courtesy of
©Gensler / Ryan Gobuty
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
December 21, 2016
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

This project's sustainable elements highlight the design while also providing an efficient place for students to live, study, and socialize. With smaller than average room sizes, more common areas, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom, and café were built with the saved space.  

To achieve it's LEED Gold status, our design team implemented the following sustainable building systems. Active and passive controls, motion-sensor lights in all spaces, special triggers to disable HVAC use when the operable windows are open, solar fins that shade west-facing windows for additional energy savings, and geopier footings in place of typical cast-in-place concrete, which saved time and money.

Constructed on the last available parcel of campus land, the Blackstone Residence Hall was squeezed between a major college entrance, a busy street and two existing structures, with no green space on site. To make the design work, the project team employed the latest building information modeling and document-control technologies to create an angular building design that maximizes the number of units while leaving room for outdoor amenities.

The result is an efficient LEED Gold building, highlighted by smaller-than-average, 150 SF dorm rooms. The saved area was allocated for more common space, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom and a café. The 61,000 SF structure provides 15% of its area as amenity space for residents. It also created a new secondary campus entrance.

Images Courtesy of
©Gensler / Ryan Gobuty
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
Biola Blackstone Residence Hall
La Mirada, CA
Home
/
Projects
/
Biola Blackstone Residence Hall
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
December 21, 2016
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

This project's sustainable elements highlight the design while also providing an efficient place for students to live, study, and socialize. With smaller than average room sizes, more common areas, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom, and café were built with the saved space.  

To achieve it's LEED Gold status, our design team implemented the following sustainable building systems. Active and passive controls, motion-sensor lights in all spaces, special triggers to disable HVAC use when the operable windows are open, solar fins that shade west-facing windows for additional energy savings, and geopier footings in place of typical cast-in-place concrete, which saved time and money.

Constructed on the last available parcel of campus land, the Blackstone Residence Hall was squeezed between a major college entrance, a busy street and two existing structures, with no green space on site. To make the design work, the project team employed the latest building information modeling and document-control technologies to create an angular building design that maximizes the number of units while leaving room for outdoor amenities.

The result is an efficient LEED Gold building, highlighted by smaller-than-average, 150 SF dorm rooms. The saved area was allocated for more common space, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom and a café. The 61,000 SF structure provides 15% of its area as amenity space for residents. It also created a new secondary campus entrance.

PROJECT TEAM:
Roger Carter
Philip Cord
tk1sc Project

Biola Blackstone Residence Hall

Client

Gensler - Los Angeles
Location
La Mirada, CA

This project's sustainable elements highlight the design while also providing an efficient place for students to live, study, and socialize. With smaller than average room sizes, more common areas, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom, and café were built with the saved space.  

To achieve it's LEED Gold status, our design team implemented the following sustainable building systems. Active and passive controls, motion-sensor lights in all spaces, special triggers to disable HVAC use when the operable windows are open, solar fins that shade west-facing windows for additional energy savings, and geopier footings in place of typical cast-in-place concrete, which saved time and money.

Constructed on the last available parcel of campus land, the Blackstone Residence Hall was squeezed between a major college entrance, a busy street and two existing structures, with no green space on site. To make the design work, the project team employed the latest building information modeling and document-control technologies to create an angular building design that maximizes the number of units while leaving room for outdoor amenities.

The result is an efficient LEED Gold building, highlighted by smaller-than-average, 150 SF dorm rooms. The saved area was allocated for more common space, study alcoves, kitchens, terraces, a classroom and a café. The 61,000 SF structure provides 15% of its area as amenity space for residents. It also created a new secondary campus entrance.

Our Services

What we did.

Walkthrough Video

Heading

This is some text inside of a div block.
Irvine, CA

JLL Irvine Headquarters

Commercial Office
Irvine, CA

Taylor Irvine Headquarters

Commercial Office
Irvine, CA

200 + 400 Spectrum Center Drive

Commercial Office