Biola University Alton and Lydia Center for Science + Health
La Mirada, CA
Home
/
Projects
/
Biola University Alton and Lydia Center for Science + Health
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
May 3, 2019
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

tk1sc provided complete engineering consulting for Mechanical, Electrical, Plumbing, Energy, and LEED Services on this 91,200 square foot Science and Technology building. The Alton and Lydia Lim Center for Science, Technology, and Health is the newest and most prominent academic building on Biola University's campus, tripling the amount of space devoted to science education. This expansive teaching and research facility is home to the next generation of innovative science, engineering, and healthcare leaders. The project consists of 27 laboratories, including a dedicated SEM (scanning and electron microscope) lab and a TEM (transmission electron microscope) lab, six classrooms, a greenhouse, anatomy suite, research spaces, faculty offices, and a rooftop observatory. The facility provides cutting-edge equipment and research opportunities to students and faculty for years to come.

Viewed through the multifaceted facades and window apertures, the overall design for the Center has an open industrial feel, with overhead systems remaining exposed and painted as architectural features. We directly integrated the lighting into vital architectural elements. The main collaborative space is rooted in a grand butcher block stair that follows alongside a continuous line of light, interconnecting disciplines and fostering student-faculty interaction. With collaboration designed into every floor, we carefully planned the lighting and selected to illuminate efficiently through the perforated metal ceiling while accenting walls, whiteboards, and video screens for both individual and group study. The linear language of fixtures extends through the research laboratories and classrooms to provide high-quality light arranged for greater flexibility and future reconfiguration in modular lab spaces. Each of these individual spaces features a simple user interface combined with daylight and occupancy sensors to provide a wide range of illumination for the various uses within each lab.

As a donor-funded facility, the project had consistent challenges with budget restrictions and board review. Providing value-conscious alternates, the design team incorporated sustainable solutions to optimize energy and enhance the site's sustainability. As a result, the project was awarded the LEED® Silver certification for its dedication to sustainability and 21 Golden Gate Awards for demonstrating workplace safety and health during the California OSHA Consolation Service visit, breaking the previous California record of nine awards.

PROJECT TEAM:
Ray Swartz
Philip Cord
Jeff Mixer
Images Courtesy of
©Gensler
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
May 3, 2019
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

tk1sc provided complete engineering consulting for Mechanical, Electrical, Plumbing, Energy, and LEED Services on this 91,200 square foot Science and Technology building. The Alton and Lydia Lim Center for Science, Technology, and Health is the newest and most prominent academic building on Biola University's campus, tripling the amount of space devoted to science education. This expansive teaching and research facility is home to the next generation of innovative science, engineering, and healthcare leaders. The project consists of 27 laboratories, including a dedicated SEM (scanning and electron microscope) lab and a TEM (transmission electron microscope) lab, six classrooms, a greenhouse, anatomy suite, research spaces, faculty offices, and a rooftop observatory. The facility provides cutting-edge equipment and research opportunities to students and faculty for years to come.

Viewed through the multifaceted facades and window apertures, the overall design for the Center has an open industrial feel, with overhead systems remaining exposed and painted as architectural features. We directly integrated the lighting into vital architectural elements. The main collaborative space is rooted in a grand butcher block stair that follows alongside a continuous line of light, interconnecting disciplines and fostering student-faculty interaction. With collaboration designed into every floor, we carefully planned the lighting and selected to illuminate efficiently through the perforated metal ceiling while accenting walls, whiteboards, and video screens for both individual and group study. The linear language of fixtures extends through the research laboratories and classrooms to provide high-quality light arranged for greater flexibility and future reconfiguration in modular lab spaces. Each of these individual spaces features a simple user interface combined with daylight and occupancy sensors to provide a wide range of illumination for the various uses within each lab.

As a donor-funded facility, the project had consistent challenges with budget restrictions and board review. Providing value-conscious alternates, the design team incorporated sustainable solutions to optimize energy and enhance the site's sustainability. As a result, the project was awarded the LEED® Silver certification for its dedication to sustainability and 21 Golden Gate Awards for demonstrating workplace safety and health during the California OSHA Consolation Service visit, breaking the previous California record of nine awards.

Images Courtesy of
©Gensler
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
Biola University Alton and Lydia Center for Science + Health
La Mirada, CA
Home
/
Projects
/
Biola University Alton and Lydia Center for Science + Health
PROJECT LEADER
Philip Cord
COMPLETION DATE
May 3, 2019
CLIENT
Gensler - Los Angeles
PROJECT TYPE
Higher Education

tk1sc provided complete engineering consulting for Mechanical, Electrical, Plumbing, Energy, and LEED Services on this 91,200 square foot Science and Technology building. The Alton and Lydia Lim Center for Science, Technology, and Health is the newest and most prominent academic building on Biola University's campus, tripling the amount of space devoted to science education. This expansive teaching and research facility is home to the next generation of innovative science, engineering, and healthcare leaders. The project consists of 27 laboratories, including a dedicated SEM (scanning and electron microscope) lab and a TEM (transmission electron microscope) lab, six classrooms, a greenhouse, anatomy suite, research spaces, faculty offices, and a rooftop observatory. The facility provides cutting-edge equipment and research opportunities to students and faculty for years to come.

Viewed through the multifaceted facades and window apertures, the overall design for the Center has an open industrial feel, with overhead systems remaining exposed and painted as architectural features. We directly integrated the lighting into vital architectural elements. The main collaborative space is rooted in a grand butcher block stair that follows alongside a continuous line of light, interconnecting disciplines and fostering student-faculty interaction. With collaboration designed into every floor, we carefully planned the lighting and selected to illuminate efficiently through the perforated metal ceiling while accenting walls, whiteboards, and video screens for both individual and group study. The linear language of fixtures extends through the research laboratories and classrooms to provide high-quality light arranged for greater flexibility and future reconfiguration in modular lab spaces. Each of these individual spaces features a simple user interface combined with daylight and occupancy sensors to provide a wide range of illumination for the various uses within each lab.

As a donor-funded facility, the project had consistent challenges with budget restrictions and board review. Providing value-conscious alternates, the design team incorporated sustainable solutions to optimize energy and enhance the site's sustainability. As a result, the project was awarded the LEED® Silver certification for its dedication to sustainability and 21 Golden Gate Awards for demonstrating workplace safety and health during the California OSHA Consolation Service visit, breaking the previous California record of nine awards.

PROJECT TEAM:
Ray Swartz
Philip Cord
Jeff Mixer
tk1sc Project

Biola University Alton and Lydia Center for Science + Health

Client

Gensler - Los Angeles
Location
La Mirada, CA

tk1sc provided complete engineering consulting for Mechanical, Electrical, Plumbing, Energy, and LEED Services on this 91,200 square foot Science and Technology building. The Alton and Lydia Lim Center for Science, Technology, and Health is the newest and most prominent academic building on Biola University's campus, tripling the amount of space devoted to science education. This expansive teaching and research facility is home to the next generation of innovative science, engineering, and healthcare leaders. The project consists of 27 laboratories, including a dedicated SEM (scanning and electron microscope) lab and a TEM (transmission electron microscope) lab, six classrooms, a greenhouse, anatomy suite, research spaces, faculty offices, and a rooftop observatory. The facility provides cutting-edge equipment and research opportunities to students and faculty for years to come.

Viewed through the multifaceted facades and window apertures, the overall design for the Center has an open industrial feel, with overhead systems remaining exposed and painted as architectural features. We directly integrated the lighting into vital architectural elements. The main collaborative space is rooted in a grand butcher block stair that follows alongside a continuous line of light, interconnecting disciplines and fostering student-faculty interaction. With collaboration designed into every floor, we carefully planned the lighting and selected to illuminate efficiently through the perforated metal ceiling while accenting walls, whiteboards, and video screens for both individual and group study. The linear language of fixtures extends through the research laboratories and classrooms to provide high-quality light arranged for greater flexibility and future reconfiguration in modular lab spaces. Each of these individual spaces features a simple user interface combined with daylight and occupancy sensors to provide a wide range of illumination for the various uses within each lab.

As a donor-funded facility, the project had consistent challenges with budget restrictions and board review. Providing value-conscious alternates, the design team incorporated sustainable solutions to optimize energy and enhance the site's sustainability. As a result, the project was awarded the LEED® Silver certification for its dedication to sustainability and 21 Golden Gate Awards for demonstrating workplace safety and health during the California OSHA Consolation Service visit, breaking the previous California record of nine awards.

Our Services

What we did.

Walkthrough Video

Heading

This is some text inside of a div block.
Los Angeles, CA

The Grace and Griffin on Spring

Residential
Pasadena, CA

Dusit Constance Hotel

Hospitality
Santa Clarita, CA

Old Town Newhall Library

Civic