Behr Headquarters
Santa Ana, CA
Home
/
Projects
/
Behr Headquarters
PROJECT LEADER
Daryl Garnier
COMPLETION DATE
January 1, 2018
CLIENT
H. Hendy Associates
PROJECT TYPE
Commercial Office

The project was approximately 223,000 square feet of second-generation tenant improvements, split into two historic roads – Pacific Coast Highway and Route 66 – that serve as a gateway to unite employees across brands and departments. The spaces include a formal meeting room, training and war room, data and innovation areas, an indoor-outdoor space featuring a large patio with tiered seating.  tk1sc provided full design for mechanical, electrical, plumbing, audiovisual and low voltage engineering, and lighting design engineering from our boutique lighting design firm StudioK1.

Mechanical Solutions: This project proved challenging as the building was initially constructed for a single tenant and ultimately demised to service two separate tenants. Many of the existing building infrastructure systems cross-fed between the two tenants. Behr’s operational aspirations were to run their systems solely independently from the neighboring tenant. We conducted a detailed investigation and evaluated the existing systems, what they served, and their operational limits to achieve this. This effort evolved into designing a completely standalone building automation system for Behr to allow for independent operation, control and flexibility to ensure a comfortable environment for their employees.

The unique open space concept and existing building architecture allowed the design team to be creative with the air distribution. The design team considered a significant level of detail when routing ductwork to be symmetrical to wood timbers, lighting fixtures, and the existing skylights. The converted basement level fitness area and training center required an air conditioning makeover since the previous system was not code-compliant and did not lend itself to the intended space usage. Our design team proposed a creative variable air volume indoor air handler solution to enhance flexibility while offering an energy-conscious solution that allowed for complete economizer control and individual zone level terminal units. The system connects to a new, highly efficient space heating hot water loop.

Electrical Solution: One of the main challenges for this 223,000 square foot Tenant Improvement space was that the existing building was shared with another tenant that remained in place. The previous electrical distribution consisted of (2) 4000A and (2) 3000A 277/480V-3ph-4w main switchgear services, served with primary utility metering. The existing Tenant design did not separate the electrical services to each respective suite and utilized all four primary services to suit their electrical needs. Early in the design development phase of design, the Landlord voiced the desire to have the actual loads for the respective suites separated as much as possible and documented to allow for future tenant submetering instead of billing based on proportional suite areas. Tk1sc worked closely with the Tenant Electrical Contractor to thoroughly survey the existing conditions and comprehensively build single-line diagrams for demolition and construction work. This allowed tenant submetering to be installed at the switchgear main feeders in place of smaller branch circuiting, saving the building Landlord significant time and expense.

PROJECT TEAM:
Michael Matonic
Jeff Hall
Tjwan Tang
Daryl Garnier
Images Courtesy of
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
PROJECT LEADER
Daryl Garnier
COMPLETION DATE
January 1, 2018
CLIENT
H. Hendy Associates
PROJECT TYPE
Commercial Office

The project was approximately 223,000 square feet of second-generation tenant improvements, split into two historic roads – Pacific Coast Highway and Route 66 – that serve as a gateway to unite employees across brands and departments. The spaces include a formal meeting room, training and war room, data and innovation areas, an indoor-outdoor space featuring a large patio with tiered seating.  tk1sc provided full design for mechanical, electrical, plumbing, audiovisual and low voltage engineering, and lighting design engineering from our boutique lighting design firm StudioK1.

Mechanical Solutions: This project proved challenging as the building was initially constructed for a single tenant and ultimately demised to service two separate tenants. Many of the existing building infrastructure systems cross-fed between the two tenants. Behr’s operational aspirations were to run their systems solely independently from the neighboring tenant. We conducted a detailed investigation and evaluated the existing systems, what they served, and their operational limits to achieve this. This effort evolved into designing a completely standalone building automation system for Behr to allow for independent operation, control and flexibility to ensure a comfortable environment for their employees.

The unique open space concept and existing building architecture allowed the design team to be creative with the air distribution. The design team considered a significant level of detail when routing ductwork to be symmetrical to wood timbers, lighting fixtures, and the existing skylights. The converted basement level fitness area and training center required an air conditioning makeover since the previous system was not code-compliant and did not lend itself to the intended space usage. Our design team proposed a creative variable air volume indoor air handler solution to enhance flexibility while offering an energy-conscious solution that allowed for complete economizer control and individual zone level terminal units. The system connects to a new, highly efficient space heating hot water loop.

Electrical Solution: One of the main challenges for this 223,000 square foot Tenant Improvement space was that the existing building was shared with another tenant that remained in place. The previous electrical distribution consisted of (2) 4000A and (2) 3000A 277/480V-3ph-4w main switchgear services, served with primary utility metering. The existing Tenant design did not separate the electrical services to each respective suite and utilized all four primary services to suit their electrical needs. Early in the design development phase of design, the Landlord voiced the desire to have the actual loads for the respective suites separated as much as possible and documented to allow for future tenant submetering instead of billing based on proportional suite areas. Tk1sc worked closely with the Tenant Electrical Contractor to thoroughly survey the existing conditions and comprehensively build single-line diagrams for demolition and construction work. This allowed tenant submetering to be installed at the switchgear main feeders in place of smaller branch circuiting, saving the building Landlord significant time and expense.

Images Courtesy of
Previous Image Button
Next Image Button
No items found.
Behr Headquarters
Santa Ana, CA
Home
/
Projects
/
Behr Headquarters
PROJECT LEADER
Daryl Garnier
COMPLETION DATE
January 1, 2018
CLIENT
H. Hendy Associates
PROJECT TYPE
Commercial Office

The project was approximately 223,000 square feet of second-generation tenant improvements, split into two historic roads – Pacific Coast Highway and Route 66 – that serve as a gateway to unite employees across brands and departments. The spaces include a formal meeting room, training and war room, data and innovation areas, an indoor-outdoor space featuring a large patio with tiered seating.  tk1sc provided full design for mechanical, electrical, plumbing, audiovisual and low voltage engineering, and lighting design engineering from our boutique lighting design firm StudioK1.

Mechanical Solutions: This project proved challenging as the building was initially constructed for a single tenant and ultimately demised to service two separate tenants. Many of the existing building infrastructure systems cross-fed between the two tenants. Behr’s operational aspirations were to run their systems solely independently from the neighboring tenant. We conducted a detailed investigation and evaluated the existing systems, what they served, and their operational limits to achieve this. This effort evolved into designing a completely standalone building automation system for Behr to allow for independent operation, control and flexibility to ensure a comfortable environment for their employees.

The unique open space concept and existing building architecture allowed the design team to be creative with the air distribution. The design team considered a significant level of detail when routing ductwork to be symmetrical to wood timbers, lighting fixtures, and the existing skylights. The converted basement level fitness area and training center required an air conditioning makeover since the previous system was not code-compliant and did not lend itself to the intended space usage. Our design team proposed a creative variable air volume indoor air handler solution to enhance flexibility while offering an energy-conscious solution that allowed for complete economizer control and individual zone level terminal units. The system connects to a new, highly efficient space heating hot water loop.

Electrical Solution: One of the main challenges for this 223,000 square foot Tenant Improvement space was that the existing building was shared with another tenant that remained in place. The previous electrical distribution consisted of (2) 4000A and (2) 3000A 277/480V-3ph-4w main switchgear services, served with primary utility metering. The existing Tenant design did not separate the electrical services to each respective suite and utilized all four primary services to suit their electrical needs. Early in the design development phase of design, the Landlord voiced the desire to have the actual loads for the respective suites separated as much as possible and documented to allow for future tenant submetering instead of billing based on proportional suite areas. Tk1sc worked closely with the Tenant Electrical Contractor to thoroughly survey the existing conditions and comprehensively build single-line diagrams for demolition and construction work. This allowed tenant submetering to be installed at the switchgear main feeders in place of smaller branch circuiting, saving the building Landlord significant time and expense.

PROJECT TEAM:
Michael Matonic
Jeff Hall
Tjwan Tang
Daryl Garnier
tk1sc Logo / Home Button
© 2021. tk1sc
Get in touch with us
Let's make those project dreams a reality
Thank you! Your submission has been received,
you should be hearing back from us soon!
Oops! Something went wrong while submitting the form.